• Werken in de natuur werkt !!    

Naam :Aardappel - algemeen (Solanum tuberosum)
Beschrijving :

 

 

Aardappel - Algemeen (Solanum tuberosum)

 

De aardappel, of Solanum tuberosum is een tot knollen verdikte stengel van een plant die origineel komt van de hoogvlakten van Peru en Bolivia. Daar werd het gewas al 4000 tot 7000 jaar vermoedelijk uit een bittere wilde plant gekweekt. De tot 90 cm hoge aardappelplant is een tweejarig gewas maar wordt als eenjarige verbouwd. Na de bloei, als de plant al begint te verwelken, worden de onregelmatig gevormde knollen geoogst die zich ondergronds ontwikkeld hebben. De schil die rood-, bruin-, geel-, groen- of paarstinten kan hebben, is glad of ruw en voorzien van 'ogen' waaruit zich de jonge spruiten ontwikkelen. Er bestaan zo'n 300 aardappelrassen, die zowel in vorm, kleur als grootte als in smaak en zetmeelgehalte verschillen.

Er is een heel gamma aardappelen ter beschikking, waardoor ze het jaar door verkrijgbaar zijn. Enkel de Primeurs, de 'nieuwe aardappelen' zijn alleen vroeg in het seizoen verkrijgbaar. De aardappelen dienen stevig en gaaf te zijn en geen uitlopers of groene plekken te vertonen. Aardappelen die in een geperforeerde papieren zak verpakt zijn, kan u beter bewaren dan aardappelen in een plastic zak. In een papieren zak kan overtollig vocht beter verdampen zodat de aardappelen minder snel beschimmelen en beschermd zijn tegen licht.
Bewaren
Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Op een koele en donkere plaats kunt u aardappelen geruime tijd bewaren. Bewaar ze niet te lang, want dan kunnen uitlopers (spruiten) ontstaan. Hierdoor worden de aardappelen taai en loopt het vitamine C-gehalte sterk terug. Bewaar aardappelen ook niet in de koelkast; dan worden ze blauw. Ook door stoten kunnen blauwe plekken ontstaan. Deze zijn niet schadelijk en hebben geen invloed op de smaak. Vroege aardappelen kunnen slechts korte tijd bewaard worden.

Bereiding
Aardappelen kunnen worden ingedeeld in 3 soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. Kies voor bloemige of vastkokende aardappelen naargelang de bereidingen.
Vastkokende: Nicola, Charlotte, Rosa, Accent, Desire, Eersteling en Opperdoeser Ronde. Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en blijven bij het koken heel. Ze zijn geschikt om te verwerken in salades en om te bakken. Ze zijn heel het jaar door verkrijgbaar.
Bloemige: Bildtstar, Bintje, Doré, Rode Pipo en Santé. Bloemige aardappelen zijn kruimig: ze vallen bij het koken iets uiteen. Deze veelzijdige aardappel leent zich voor bijna alle bereidingen: koken,bakken, pureren en voor frieten.
Extra bloemige: Eigenheimer, Irene en Resonant. Extra bloemige aardappelen worden ook wel afkokers genoemd. Zij vallen tijdens het koken uit elkaar en zijn daarom heel geschikt voor soep, soufflet en puree.
Aardappelen zijn niet geschikt om rauw te eten. U kan de aardappelen schillen en koken, maar ook in de schil koken en dan consumeren. Koude kleine vastkokende aardappelen kan men koken en koud serveren als aperitiefhapje opgevuld met garnalen, kruidenkaas, zelfs met oesters of kaviaar.

Gezondheid
Aardappelen zijn geen dikmakers. Ze bestaan voor 80% uit water en leveren daarom slechts 76 calorieën per 100 gram. Ze bevatten wel veel voedingsvezels en vitamines, met name vitamine B en C. Aardappelen bevatten eiwit van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Ze bevatten eveneens veel mineralen.

Voedingswaarde per 100 g
Energie 357 kJ
84 kcal
Voedingsvezels 3 g
Koolhydraten 19 mg
Eiwitten 2 g
Vitamine C 5 mg