• Werken in de natuur werkt !!    

Naam :Paarse morgenster (Tragopogon porrifolius)
Beschrijving :

 

 

Plant met bloemhoofd
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Angiospermen (Bedektzadigen)
Clade: \\\'nieuwe\\\' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Geslacht: Tragopogon
Soort
Tragopogon porrifolius
L. (1753)
De paarse morgenster (Tragopogon porrifolius), ook wel haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard en keukenmeidenverdriet genoemd, behoort tot de composietenfamilie (Compositae oftewel Asteraceae). De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied , waar hij sinds de oudheid als groente werd gebruikt. In België en Nederland is de soort ingeburgerd. Tragopogon mirabilis is een natuurlijke hybride tussen de paarse mogenster en Tragopogon pratensis.
Het is een tweejarige plant die 0,2-1,2 m hoog wordt. De stengels zijn kaal of licht vlokkig behaard. De bladeren zijn grasachtig, breed-lintvormig, aan de basis verbreed, parallelnervig en 10-15 cm lang. De plant is vorstbestendig.
In het tweede jaar bloeit de plant van april tot juni. Het bloemhoofd groeit solitair op sterk verdikte, eindstandige stelen en is 6-7 cm breed. Het bloemhoofd wordt meestal omgeven door tot acht lintvormige omwindselbladeren en bestaat alleen uit bruin-violette, tot 2,5 cm lange lintbloemen die zich bij warm weer openen. De vruchten zijn nootjes met daarop veerachtig vruchtpluis, dat korter is dan de vrucht.

Inhoud
1 Gebruik
2 Geschiedenis
3 Inhoudstoffen
4 Externe links

Gebruik

De paarse morgenster wordt hoofdzakelijk als wortelgroente gebruikt onder de naam haverwortel. De bladeren kunnen in salades worden verwerkt of op dezelfde manier als spinazie worden bereid. De zoet smakende, melksap bevattende wortel, waarvan de smaak aan oesters doet denken, is zeer voedzaam. De wortels moeten onder water worden geschild, vanwege het kleverige melksap. De plant kan worden gezaaid in maart tot mei, waarna er in oktober tot februari van geoogst kan worden. De tot 30 cm lange, harige penwortel kan alleen in het eerste jaar geoogst worden, omdat hij in het tweede jaar te houtig wordt als ook de bloeiwijzen zich ontwikkelen.
Zoals vele groentesoorten wordt ook de paarse morgenster in de volksgeneeskunde gebruikt. Nicholas Culpeper (1614–1645) schrijft: “De gekookte wortel is goed voor de koude, verwaterde maag”. Bovendien schreef hij de plant voor als lever en galblaastonicum. Maar ook Schwindsüchtige (naar de beschrijvingen van dit ziektebeeld gaat men ervan uit dat het om tuberculose ging) zouden er door aansterken.

Geschiedenis

De haverwortel werd al in de zestiende eeuw in Midden-Europa verbouwd, maar in de loop van de tijd werd hij bijna volledig verdrongen door de schorseneer, die een soortgelijke smaak heeft. Gebrande haverwortels leverden in tijden van schaarste een koffiesurrogaat.

Inhoudstoffen

De voedingswaarde van 100 gram verse haverwortel is:
Energetische waarde 82 kcal / 345 kJ
Koolhydraten 16 gram
Eiwit 1,4 gram
Vet 0,2 gram
Vitamine C 10 mg
Vitamine B1 0,04 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Nicotinezuur 0,3 mg
Calcium 48 mg
IJzer 1,4 mg

In de keuken: Alles wat men met schorseneren doet, kan men dus ook met Haverwortel doen. Het schoonmaken van de wortels is een wel een klusje, vandaar de naam \\\'keukenmeidenverdriet\\\'. Want de wortel is nogal plakkerig. Maar het schillen gaat vrij makkelijk onder stromend water bij de kraan en dan valt het plakken bestwel mee. Specifieke recepten heb ik nog niet kunnen vinden, maar dat komt nog wel.