• Werken in de natuur werkt !!    

Naam :Pastinaak (Pastinanca satva; Parsnip)
Beschrijving :

 

Pastinaca sativa, umbelliferae


Pastinaak is afkomstig van de gematigde streken in Europa. Vroeger werd hij geteeld als veevoeder toen was hij beter gekend onder de naam \"moren\". Geleidelijk aan is hij meer in de keuken gebruikt.

Het is een winterharde tweejarige wortelplant die als eenjarige wordt geteeld om de vlezige, crème-witte eetbare wortel met een licht aromatische smaak.
In sommige streken is deze plant beter gekent als \"witte peen\" of \"pinksternakel\".
Het is een zeer gemakkelijk te telen plant, maar teel hem niet op zware grond, daar is hij moeilijk te oogsten omdat hij zeer vast in de grond zit.

Pastinaak wordt klaargemaakt als wortelen, maar kan ook als aardappelen gebakken worden.

Teeltwijze

Pastinaak kan je het best op lichte grond telen waar je geen verse stalmest aan toevoegd. De grond 30 cm diep goed losmaken. Rechtstreeks vanaf half april tot eind mei ter plaatse zaaien (1,25 cm diep) in rijen met een tussen afstand van 35 cm. Bij opkomst uitdunnen, eerst op 4 cm en later op 15 cm in de rij. Vanaf half september kan dan de oogst beginnen.
Wil je extra vroeg over verse pastinaak beschikken, dan kan je reeds eind februari onder kappen zaaien, om in juni te oogsten.

Plagen en ziekten

Pastinaak heeft weinig last van plagen en ziekten, maar kan toch wel eens worden aangevallen door de wortelvlieg.
Door het optreden van een \"kanker\" die bruine plekken voortbrengt, kunnen de wortels gaan rotten.

Geneeskrachtig

Pastinaak is ooit nog aangewend tegen kiespijn, maagklachten en gezwollen testikels.
Vóór de opkomst van suikerbiet werd hij ook gebruikt als zoetmaker. En naar het schijnt, komt de beste parmaham van varkens die pastinaak te eten krijgen.