• Werken in de natuur werkt !!    

Naam :Peterseleiwortel (Petroselium crispumi)
Beschrijving :

 

 

Peterseliewortel (Petroselinium crispum, Hamburg Parsley) is rijk aan vitamine A1, B2 en C en heeft veel waardevolle mineralen.
Teelt: zaaien van maart - juli, oogst vanaf oktober tot de vorst invalt. Het gaat om de witte, 15 cm lange wortel. De geoogste halflange wortelen zijn gemakkelijk in zand te bewaren.

Smaak: Het blad is als gewone peterselie te gebruiken in soepen en allerlei andere gerechten. Aantrekkelijk is vooral de witte wortel. Qua smaak heeft hij iets van pastinaak en knolselderij, maar met een onmiskenbaar peterselie aroma. Dus,ideaal om soepen en ragouts een lekker bijsmaakje te geven.

In de keuken: Zowel het blad als de kruidige wortel zijn erg lekker. Onbegrijpelijk dat deze geweldige groente niet beter verkrijgbaar is. In biologische winkels en op sommige markten wil het weleens lukken. Zelf koop ik \'m op de Noordermarkt in Amsterdam of op de oosterse markt in Beverwijk. Ook verkrijgbaar op de Ten Katemarkt in Amsterdam, Oud-West bij \'Robbert Groente en aardappels\', waar ook veel andere minder bekende groenten te koop zijn.

Recepten:

Uit de oven

Samen met aardpeer, pastinaak en roseval, in ongeveer gelijke hoeveelheden. Alles dun schillen, behalve de roseval-aardappeltjes.
Roseval in partjes snijden, rest plakjes. Ovenschaal vullen, knoflook er boven uitpersen (4 teentjes), (verse) tijm er overheen strooien, zout naar smaak en een flinke scheut olijfolie.
Ongeveer een half uur in goed voorverwarmde warme oven. Af en toe omscheppen. Overheerlijk!