• Werken in de natuur werkt !!    

Naam :Rapen (Brassica rapa)
Beschrijving :

 

 

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: \'nieuwe\' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Brassicales
Familie: Brassicaceae
Geslacht: Brassica
Soort
Brassica rapa
L. (1753)

Brassica rapa is een plantensoort behorend tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De soort is in gematigde klimaten wijd verspreid en wordt over de gehele wereld gecultiveerd.
De soort Brassica rapa omvat een aantal belangrijke planten, waarbij de nodige verwarring bestaat over hoe deze exact moeten heten. Een mogelijke indeling is:
Brassica rapa (raapzaad en knolraap)
Brassica rapa subsp. campestris (Chinese kool)
Brassica rapa subsp. chinensis (Chinese kool)
Brassica rapa var. majalis (meiraap)
Brassica rapa var. napus (koolraap)
Brassica rapa subsp. oleifera (raapzaad)
Brassica rapa subsp. nipposinica var. japonica (Japanse kool of mizuna)
Brassica rapa subsp. parachinensis (tsoi sim of tsoi sam, een soort paksoi)
Brassica rapa subsp. pekinensis (chinese kool)
Brassica rapa subsp. perviridis
Brassica rapa var. rapifera (tuinraap)
Brassica rapa var. ruvo (Chinese broccoli)
Brassica rapa var. sarson
Brassica rapa var. toria

Plantbeschrijving:

Keukenraap
De keukenraap (Brassica rapa var. esculenta of var. rapifera) is een tweejarige plant die tot de familie der Kruisbloemigen behoort. Van dit gewas waarvan voor ons alleen de meirapen of keukenrapen interessant zijn, komen een groot aantal variëteiten voor. Men onderscheidt geel- en witvlezige variëteiten die rond, platrond of lang van vorm kunnen zijn. Ze worden als groente gebruikt en op verschillende wijzen bereid. Ook in de lente worden de jonge malse bladeren wel eens als spinazie gebruikt; men noemt deze ook « steeltjes » of « ribbekens ».

Standplaats:
De rapen stellen geen bijzondere eisen aan de grond. Toch groeien ze beter op ietwat lichtere dan op zwaardere gronden. Overigens moet de grond humusrijk zijn en, daar de rapen, vooral de vroege, op korte tijd moeten ontwikkelen, ook veel voedende bestanddelen bevatten.

Zaaien en planten:
De vroege rapen zaait men in de groenteteelt van einde April tot begin Mei; de late variëteiten van half Mei tot half Augustus. Het zaaien gebeurt voor beide variëteiten best op rijen van 20 cm afstand; in de rij dunt men later uit op 15 cm.
Voor raapstelen, ook wel eens ribbekens genoemd, zaait men zeer vroeg (begin Maart) en tamelijk dicht. Wanneer de plantjes 10 cm en meer lengte hebben, worden ze tegen de grond afgesneden en daarna gekookt net zoals spinaziebladeren.

Bemesting:
Alhoewel rapen tot dezelfde familie behoren als de koolgewassen zullen we toch niet zo sterk bemesten als bij koolgewassen. Als nateelt is een bemesting eigenlijk niet nodig. Als voorjaarsgewas kan je bijvoorbeeld 60 gram per m² van een samengestelde meststof 10-12-18 strooien.

Verzorgingstips:
Kies voor de vroege teelt ook een ras dat hiervoor geschikt is. Je kan geen herfstras in het voorjaar telen.
Alhoewel rapen een voor de hand liggende nateelt zijn, is het gevaarlijk zomaar overal rapen te gaan zaaien. Door het niet respecteren van het vruchtwisselingschema met koolgewassen kan je zo snel de knolvoetproblemen verspreiden.

Ziekten en plagen:
Koolvlieg is de grootste boosdoener bij de zomer- en herfstteelten. Aangezien de grote plantdichtheid is het gebruik van koolkragen hier minder voor de hand liggend. Een vliesdoek of insectengaas lijkt dus aangewezen.

Oogsten:
Oogst de raapjes als ze nog relatief klein zijn. Te grote rapen zijn minder lekker en voos.

Bewaren:
De raap wordt gedurende de winter best bewaard als rapen waarvan de bladeren afgesneden zijn in een koele berging of kelder. Je kan ze om uitdroging te voorkomen in een bak met zand ingraven.

Recept: stamppot op grootmoeders wijze
4 Personen
1/2 kg spiering
1/2 kg soepvlees
water
peper, zout
tijm, laurier
1/2 kg wortelen
1 kg aardappelen
1 knolselderij
4 uien
4 stoofpreien
2 rapen
1/2 savooiekool
200 gr spruiten


Leg het vlees in een kookpan en giet er water op tot het vlees onder staat. Breng het met de kruiden aan de kook en laat het 1 uur koken. Maak alle groenten en de aardappelen schoon, was ze en snijd ze in kleine stukken. Voeg achtereenvolgens de wortelen, de aardappelen, de knolselderij, de uien, de stoofprei, de rapen, de savooiekool en de spruiten bij het vlees en laat alles gaar koken. Haal het vlees uit de pan, ontbeen het en snijd het in kleine stukken. Laat de groenten zonder deksel koken om het vocht te laten verdampen. Verwijder de tijm en de laurier. Roer de groenten door elkaar en stamp ze niet te fijn. Dien ze samen met het vlees op. Geef hierbij bruin brood met boter en mosterd.

Knolraap (meiraap)

Knolraap, ook meiraap, meiknolletje, knol of raap genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. Knolrapen worden vers gegeten en kunnen ook in salades gebruikt worden. Knolrapen moeten niet verward worden met koolraap. Sommige rassen van knolraap kunnen uitgroeien tot een gewicht van ruim 1 kg. In De Streek in Noord-Holland werd vroeger veel knolraap geteeld voor de export naar Groot-Brittannië. De naam \"meiraap\" duidt op het feit dat de knolraap alleen in het voorjaar geteeld wordt, omdat de plant niet winterhard is. De stoppelknol is ook een knolraap, die vroeger veel na de graanoogst gezaaid werd en aan het vee wordt gevoerd. Bij stoppelknollen zijn er rassen met en zonder knol.
Knolrapen werden al geteeld door de Romeinen en de Oude Grieken. De domesticatie heeft waarschijnlijk plaatsgevonden in Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied.
De knol vormt zich bovenin de penwortel en in de stengel onder de laagste bladeren, en is daarmee iets tussen wortelknol en stengelknol in. De rest van de penwortel is dun en 10 of meer cm lang. Overigens blijkt het mogelijk om de plant tot het maken van ondubbelzinnige stengelwortels aan te zetten.[1]

Teelt

De knolraap kan al in maart ter plaatse in de volle grond worden gezaaid bij een rij afstand van 25 tot 30 cm en later in de rij uitgedund op 10-15 cm.
Rassen

\'Platte Witte Mei\' kan het vroegst gezaaid worden, omdat het weinig gevoelig is voor het vormen van een bloeistengel (doorschieten). Het ras heeft grote, ingesneden bladeren en een platte, witgele knol met groene kop.
\'Italiaanse Roodkop\' heeft, de naam zegt het al, een rode kop en is het vroegste ras, maar kan omdat het makkelijk doorschiet in Nederland niet voor eind maart gezaaid worden.
\'Sneeuwbal\' heeft bijna ronde, witte knollen en kan het hele jaar door gezaaid worden. In de zomer is de groeiduur zes weken, daarbuiten ongeveer acht.

Inhoudsstoffen

De voedingswaarde van 100 gram verse knolraap is:
Energetische waarde 142 kJ
Koolhydraten 8 gram
Eiwit 1 gram
Vet 0,1 gram
Vitamine C 25 mg
Vitamine B1 0,03 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Calcium 30 mg
IJzer 0,4 mg

Ziekten

Knolrapen kunnen aangetast worden door knolvoet (Plasmodiophora brassicae)