• Werken in de natuur werkt !!    

Naam : Rapunzelklokje (Repelsteeltje)
Beschrijving :

 

 

 

Rapunzelklokje ook wel repelsteeltje genoemd (Campanula rapunculus) is een plant uit de klokjesfamilie (Campanulaceae). De plant groeit op kalkhoudende zandgrond, vooral langs grote rivieren. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd en staat op de rode lijst.

De 30-50 cm hoge plant heeft een kantige en licht behaarde stengel. De wortel is vlezig. De rozetbladeren zijn kort eivormig en getand. De duidelijk klokjesvormige bloemen zijn 2-3 cm lang en gesteeld. De kelkslippen zijn lijn tot priemvormig. De bloemkleur is lichtpaars of een enkele maal wit. Aan de voet van de bloemsteel lijken twee schutblaadjes te groeien.

Gebruik

Het rapunzelklokje is al vanaf de Middeleeuwen een bekende rauwkostgroente. Wortel en blad zijn te eten als rauwe groente in salades. De smaak van de wortel lijkt op radijs, maar dan zoet en opvallend zacht. Het blad is fijn en neutraal van smaak.
In de Middeleeuwen haalden mensen de groente vaak uit het veld. Ook gebruikten artsen de groente voor medicinale toepassingen. Vandaar was het rapunzelklokje geschikt om te verwerken in een medicinale bermsalade.
Teelt: De plant zaaien in mei. Vermeerderen is ook mogelijk door scheuren.
Nota bene: het akkerklokje (Campanula rapunculoides) lijkt sterk op deze plant.

Ecologie

Het rapunzelklokje is waardplant voor de perzikkruiduil (Melanchra persicariae).