• Werken in de natuur werkt !!    

Foodwatch vindt verborgen dierlijke stoffen in voedselproducten
16-08-2014 00:00:00

 

‘Verborgen dieren’ in voedselverpakkingen beperken de keuzevrijheid van consumenten aanzienlijk. Dat stelt consumentenorganisatie foodwatch. De waakhond deed productonderzoek naar verborgen dierlijke ingrediënten en vond onder andere visgelatine in vruchtensap, schellak van luizen op fruit en rund in chips. Op dit moment is een voedselfabrikant niet altijd wettelijk verplicht om een dierlijk bestanddeel op de verpakking te vermelden. foodwatch start vandaag een e-mailactie om minister Schippers te vragen strengere etiketteringsregels te stellen. 

Nederland telt minstens 1.5 miljoen consumenten die uit religieuze, ethische of andere beweegreden bepaalde dierlijke ingrediënten willen vermijden. Denk aan de Islamitische, Hindoestaanse of Joodse gemeenschap, maar ook aan de vele vegetariërs en veganisten die Nederland telt. “Onder de huidige wetgeving is het onmogelijk voor deze grote groep consumenten om aan de verpakking te zien of er een dierlijk ingrediënt in een product zit. Daarmee wordt hun keuzevrijheid aanzienlijk beperkt en dat moet veranderen,” aldus Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch.

Hulpstoffen niet geëtiketteerd

De huidige wetgeving, en de wetgeving die eind dit jaar in werking zal treden, laat toe dat ‘technische hulpstoffen’ in sommige gevallen helemaal niet op het etiket terug te vinden zijn, omdat ze niet beschouwd worden als ingrediënten. Maar deze stoffen, die fabrikanten tijdens de bereiding gebruiken, blijven vaak wel (gedeeltelijk) achter in het eindproduct. Zo bevat Coolbest Vitaday visgelatine om de toegevoegde vitamines te ‘dragen’, blijkt na navraag van foodwatch bij de fabrikant. Sisi No Bubbles aardbei blijkt appelsap te bevatten dat gefilterd is met visgelatine. En brood kan L-cysteïne (E920) bevatten, een broodverbeteraar die mogelijk is gemaakt van eendenveren of varkenshaar. In de ingrediëntenlijst wordt dit in bovenstaande gevallen niet vermeld.

Onduidelijke E-nummers en andere additieven

Dierlijke stoffen kunnen ook verborgen zijn in E-nummers of bijvoorbeeld aroma’s. Deze ingrediënten kunnen een dierlijke óf plantaardige herkomst hebben, maar een fabrikant hoeft die herkomst niet op de verpakking te vermelden. Zo blijkt uit de allergenenlijst op de website van Croky dat de Pickles variant rund bevat. Waarschijnlijk gaat het om de smaakversterker E631, die als dinatriuminosinaat in de ingrediëntenlijst van Croky Pickles vermeld is. Maar zeker is dat niet, als consument kun je dat niet uit de ingrediëntenlijst afleiden.

In andere gevallen wijken fabrikanten af van klassieke recepten en zetten daarmee consumenten op het verkeerde been. Zo bevat de traditionele olijfolie van Carbonell 1,5% visolie. Dat staat wel in kleine lettertjes achterop de verpakking, maar de vraag is wie de ingrediëntenlijst van olijfolie leest. Of Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas; dit product bevat ‘gelatine’ die afkomstig blijkt te zijn van varkens, bevestigde de fabrikant aan foodwatch.

Transparantie en keuzevrijheid

foodwatch vraagt minister Schippers via een e-mailactie om de etiketteringsregels aan te passen, zodat iedere consument op basis van zijn of haar overtuigingen de keuzevrijheid krijgt om bepaalde dierlijke ingrediënten te vermijden. In elk voedselproduct waarin ingrediënten van dierlijke oorsprong worden gebruikt, moet dit duidelijk op de verpakking worden aangegeven, inclusief het dier waarvan het afkomstig is. Dit geldt ook voor dierlijke bestanddelen in aroma’s, smaakversterkers, andere additieven en technische hulpstoffen die tijdens het productieproces worden gebruikt.